Gliacellen worden in tanden (soms) stamcellen

Stamcellen uit gliacellen

Gliacellen transformeren soms in tanden en kiezen spontaan in stamcellen

We leren: uit stamcellen ontstaan allerlei gespecialiseerde cellen met als absolute alleskunners de embryonale stamcellen. Het kan ook de andere kant op, blijkt uit een studie van ontwikkelingsbioloog Igor Adameyko van het Karolinska-instituut in Zweden. Hij en zijn medewerkers ontdekten dat zenuwcellen zich weer kunnen transformeren tot stamcellen en wel op een heel vreemde plaats: in tanden. Dat doet de oogjes van onderzoekers glinsteren.

“Dit kan grote gevolgen hebben”, zegt Adameyko. “Deze stamcellen kunnen ook gebruikt worden voor het herstel van kraakbeen of bot.”  Het was al bekend dat het binnenste van tanden en kiezen een kleine hoeveelheid zogeheten mesenchymatische stamcellen bevat, maar het was niet duidelijk waar die vandaan komen. Adameyko bedacht dat als hij de ontwikkeling zou kunnen volgen, hij misschien in staat zou zijn dezelfde truc uit te halen om stamcellen te maken voor weefselherstel. Hij en zijn medewerkers bestudeerden al gliacellen, die neuronen omringen en ondersteunen in de mond en het tandvlees die pijn in het gebit doorgeven aan de hersenen. Als ze die gliacellen bij proefdieren (muizen) markeerden met fluorescente stoffen, dan konden de onderzoekers volgen dat sommige gliacellen binnen in de tanden en kiezen terechtkwamen, waar ze zich transformeerden in mesenchymatische stamcellen. Die veranderden, te gelegener tijd, weer in tandcellen.
Voor dit onderzoek was onbekend dat dat überhaupt kon gebeuren. Adameyko: “Wij vonden dat gliacellen de mogelijkheid hadden zich te transformeren in stamcellen. Als we er achter komen welke elementen binnen in de tanden en kiezen dat proces in gang zetten, dan hebben we een nieuwe manier gevonden om stamcellen te maken.”

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.