CRISPR-Cas9 blijkt ook bij apen te werken

CRISPR-Cas9-apies

In een bevruchte eicel worden gids-RNA en boodschapper-RNA voor Cas9 ingespoten,. Die cel werd vervolgens bij een draagmoeder geïmplanteerd. In een geval werd een tweeling geboren. (afb: Cell)

Het is ergerlijk te zien hoe overal op de wereld wetenschappers hengelen naar aandacht of geld. Of misschien doen hun voorlichters dat. De verhalen van universiteiten en onderzoeksinstituten die NU EEN BELANGRIJKE, CRUCIALE EN/OF FUNDAMENTELE STAP hebben gezet naar het oplossen van problemen rond de ziekte van Alzheimer, van Parkinson en natuurlijk kanker die dagelijks worden rondgestrooid, zijn niet te tellen. Nu wordt er gemeld dat onderzoekers van de medisch universiteit (?) van Nanjing (Ch) rond Jiahao Sha een precieze manier hebben getoetst om genen te veranderen, bij muizen en ratten was die al bewezen te werken, en hup daar duikt Alzheimer weer op.
Maar goed, nu het verhaal. Die methode is niet nieuw, maar voor het eerst beproefd op makaken. De onderzoekers gebruikten het zogeheten CRISPR/Cas9-systeem, een methode die sedert 2012 gebruikt wordt om  genen te veranderen, vooralsnog in proefdieren. “Met ons onderzoek laten we zien dat het CRISPR/Cas9-systeem het mogelijk maakt twee genen tegelijk onklaar te maken zonder elders mutaties te veroorzaken”, zegt Sha. “Als je bedenkt dat vele ziektes worden veroorzaakt door genetische afwijkingen, dan is zo’n gerichte verandering bij apen veelbelovend voor de mogelijkheden bij mensen.”
Met CRISPR-Cas9 is heel gericht een bepaald deel van het genoom te veranderen. CRISPR slaat op bepaalde basevolgordes (sequenties) in het DNA. Cas9-eiwitten worden door gids-RNA-moleculen naar een specifieke plaats op het genoom gestuurd. Daar knippen ze DNA weg. Dat dat goed werkt was alleen nog bij ratten en muizen aangetoond, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat dat ook werkt bij primaten. Wel dus.

Sha en zijn mede-onderzoekers injecteerden boodschapper-RNA, dat codeert voor het Cas9-eiwit, samen met gids-RNA gericht op drie specifieke genen in bevruchte makaakeicellen. Na het uitlezen van de DNA-sequentie van 15 embryo’s, bleek dat acht daarvan een gelijktijdige verandering van twee bedoelde genen hadden ondergaan (waarom niet drie is me niet duidelijk). Vervolgens werden de embryo’s in draagmoeders geïmplanteerd. Een daarvan beviel van een tweeling. Bij de tweeling waren beide doelgenen gemuteerd. Er werden ook niet elders mutaties ontdekt, zodat het er op lijkt dat deze methode niet voor ongewenste verrassingen zal zorgen bij apen.  Nu de opperaap nog.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.