Duitsland academies roepen op tot voorzichtigheid met gentech

Genetisch knutselenWaren het onlangs Britse onderzoeksorganisaties die opriepen tot een publiek debat over het knutselen aan het menselijk genoom, nu hebben Duitse wetenschappelijke organisaties opgeroepen tot een bredere discussie over genetische manipulatie in een verklaring die als, in het Nederlands vertaalde, titel heeft: ‘De mogelijkheden en beperkingen van het bewerken van het genoom’. De aanleiding is dezelfde: de steeds verfijndere technieken die wetenschappers hebben om genetisch materiaal te bewerken.

In die verklaring leggen de organisaties uit hoe die technologie werkt, hoe de stand van zaken is, wat de toepassingen zijn en de voordelen boven de oudere manipulatietechnieken. Genetisch veranderde bacteriën en gisten worden al gebruikt om (uitgangsproducten van) medicijnen en brandstoffen te maken. Ook zouden ziekte-overbrengers als de maleriamug of de tijgermug (knokkelkoorts) resistent zijn te maken tegen de ziekmakende virussen, zodat die muggen niet langer meer mensen besmetten. Genoombewerking kan ook gebruikt worden om planten resistent te maken of aan te zetten tot een hogere opbrengst. Al die ingrepen zullen een effect op het ecologische systeem hebben als die genetische veranderde organismen met de echte wereld in contact komt.

Volgens de organisaties, waaronder de Deutsche Forschungsgesellschaft (DFG), zijn veel van die projecten ethisch en wettelijk te verantwoorden, maar er zijn ook grenzen en gevaren. De Duitse wetenschapsorganisaties staan achter de oproep uit, vooral, de VS om een pas op de plaats te maken met het bewerken van het menselijk genoom. In Duitsland, behept met een gruwelijk Nazi-verleden met rassenwetten, zijn op dit punt strenge beperkingen. Een vrijwillig moratorium zou de gelegenheid moeten bieden om een debat te voeren over een ethisch en wettelijk raamwerk voor verantwoord onderzoek, ook op internationaal niveau.

Als we het daar over hebben dan moet er een onderscheid gemaakt worden tussen niet erfelijke veranderingen in weefselcellen en erfelijke veranderingen in geslachtscellen, vinden de organisaties. Het veranderen van het menselijk genoom is maar een van de ontwikkelingen op dit terrein, stellen ze. Die pas op de plaats zou niet moeten leiden tot een algemeen verbod op methodologische ontwikkelingen, stelt de verklaring, waarbij gedoeld wordt op de succesvolle CRISPR/Cas9-techniek. Onderzoekers op dit terrein zouden alle belanghebbenden, en dat zijn wij allen, open en duidelijk moeten informeren over de stand van de wetenschap, om er zorg voor te dragen dat beslissingen op goede, wetenschappelijke gronden worden genomen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.