Hwang Woo suk is voor rechter geen fraudeur

Hwang Woo suk

Hwang Woo suk

De van zijn voetstuk gevallen voormalige stamcelco-ryfee Hwang Woo suk (in de Koreaanse volgorde komt eerst de familienaam Hwang) is volgens het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof schuldig aan verduistering en schending van bioethische regels. Het Hooggerechtshof verwees de vraag of de Zuid-Koreaanse onderzoeker terecht is ontslagen bij de universiteit van Seoel naar een lagere rechtbank en bekrachtigde eerdere uitspraken die de onderzoeker ontsloegen van vervolging wegens fraude. Twee weken geleden kreeg Hwang een Amerikaans patent toegewezen dat betrekking heeft op zijn onderzoek aan (embryonale) stamcellen.

De misleiding van Hwang heeft een lange staart. In een artikel in Science in februari 2004 kondigde de Zuid-Koreaan aan dat hij voor het eerst een stamcellijn had ontwikkeld die afkomstig was van een gekloond menselijk embryo. In mei 2005 kwam daar een artikel overheen waarin hij beschreef hoe hij stamcellijnen had ontwikkeld die overeenkwamen met specifieke patiënten. Al in  december 2005 kwam een onderzoeksteam van de eigen universiteit van Hwang tot de conclusie dat er geen bewijs was voor het tweede artikel en in het eindrapport van januari 2006 stond te lezen dat er ook geknoeid was met de gegevens in het eerste artikel. Groot wereldwijd schandaal.

Hwang erkende dat de artikelen onzin waren, maar hij legde de schuld bij mede-onderzoekers. Beide artikelen werden meteen teruggetrokken en Hwang werd in maart ontslagen. In oktober 2009 werd hij schuldig bevonden aan verduistering van onderzoeksgelden, die hij zou hebben verkregen op basis van vervalste onderzoeksgegevens, en aan het illegaal kopen van menselijke eicellen. Hij zou geen fraude hebben gepleegd, volgens de rechter (althans dat was niet bewezen). Hwang kreeg twee jaar. Die straf werd later verlaagd tot anderhalf jaar. Hwang heeft overigens nooit in de cel gezeten. De juridische strijd om zijn baan wordt nog voortgezet. Wel een vasthoudertje, die Hwang.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.