Spaans bedrijfje wil ‘industrieel’ stamcellen aanmaken

Aglaris Facer 1.0

De Aglaris Facer 1.0

De twee jaar geleden opgerichte Spaanse spruit Aglaris Cell in Madrid is bezig geld op te halen voor een productie-faciliteit waarmee op ‘industriële schaal’ stamcellen zouden kunnen worden geproduceerd. Het bedrijfje heeft de aandacht getrokken van de universiteit van Oxford en het farmaconcern Merck. Mede-oprichter David Horna is onlangs in Londen geweest om te spreken met belangstellende geldschieters.

Aglaris Cell heeft vorig jaar de eerste miljoen bij elkaar gekregen ter derving van de aanloopkosten. Het prototype van het systeem is door de ondernemers Aglaris Facer 1.0 gedoopt en heeft een octrooi verworven in Spanje. Er zou een internationaal octrooi op de rol staan. “Stamcellen voor medische toepassingen kweken was een welhaast ambachtelijke bezigheid. Daarom kwamen we op het idee een bioreactor te ontwerpen waarmee dat hele proces kan worden geautomatiseerd. Stamceltherapie heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld”, zegt Horna. Er zijn wel bioreactoren op de markt die delen van het kweekproces hebben geautomatiseerd, stelt Horna, maar volgens de Spaanse bio-ondernemer is hun proces het eerste dat helemaal geautomatiseerd is. Normaal wordt er bij de kweek van stamcellen trypsine gebruikt. Trypsine komt weliswaar van nature in ons lichaam voor maar is giftig voor cellen en is bedoeld voor de afbraak van membraaneiwitten. `Horna: “Er was tot nu toe geen goed alternatief, maar wij gebruiken geen trypsine meer. In plaats daarvan gebruiken we een kweekmethode die het mogelijk maakt het proces te automatiseren, om geheel zonder tussenkomst van mensen cellen te scheiden en te wassen zonder gebruik van toevoegingen. We gebruiken een soort ‘slimme’ oppervlakken waarbij hechting of onthechting mogelijk is door variatie van de omstandigheden.” Het bedrijfje is nu bezig hetzelfde systeem bruikbaar te maken om genetisch veranderde cellijnen te produceren voor cellulaire herprogrammeringen en gentherapieën. De techniek van de reactor is gebaseerd op het promotiewerk van Horna aan het Spaans centrum voor hart- en vaatonderzoek (CNIC).

Het proces gaat uit van cellen van de patiënt, verkregen, bijvoorbeeld, door vetafzuiging, waarna de stamcellen worden geïsoleerd. In de bioractor worden de cellen gekweekt met als resultaat stamcellen in een zak. De reactor zou meer cellen en cellen van een betere kwaliteit opleveren dan de handmatige methode. Volgens Horna heeft Merck een financieel belang in Aglaris Cell gekocht.
Als klanten voor de reactor ziet Horna bedrijven die stamceltherapieën ontwikkelen. Zo is er in Spanje een bedrijf, Histocell, dat celkweken gebruikt om bot- of andere weefsels te produceren. Een ander Spaans bedrijf, Cellerix, dat is samengegaan met het Belgische bedrijf TiGenix, kweekt onder meer kraakbeen. Dat bedrijf heeft nog een aantal ontwikkelingen op stapel staan.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.