Gemuteerde geslachtsgen einde van malaria?

Anophelesmuggen met verzwakte malariaparasiet

Anophelesmuggen (afb: Sebastian Mikolajczak)

Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben een genetische truc bedacht, waarmee ze in het lab een hele populatie malariamuggen (Anopheles gambiae) ;konden uitroeien. Ze veranderden het gen dat bepaalt of een mug een mannetje of een vrouwtje wordt. Daardoor werd de voortplanting in de muggenvrouwtjes geblokkeerd.
“2016 was voor het eerst in twee decennia dat malaria niet verder werd teruggedrongen, ondanks grote inspanningen.” zegt onderzoeker Andrea Crisanti. . “Dat betekent dat we moeten zoeken naar andere wapens.”
Het is de bedoeling dat deze genetische truc (druk) in het wild ook werkt door de genetisch gemanipuleerde muggenvrouwtjes in grote getale uit te zetten. Mannetjes hadden geen ‘last’ van de genetische manipulatie van het doublesex-gen. Ook vrouwtjes niet waarbij maar een van de twee genen was vervangen.
Vrouwtjes waarbij beide genen waren vervangen door een gemuteerd gen staken niet en legden ook geen eitjes. Als het gemuteerde gen zich verspreidt in de muggen’kolonie’ in het lab leidt dat uiteindelijk tot uitsterving is de theorie en, kennelijk, ook de (lab)praktijk.

Geen wondermiddel

Deze techniek wordt gendruk genoemd en wetenschappers verwachten er veel van om ziektebrengende insecten mee te verdelgen. Er zijn ook al wel proeven mee genomen, maar gendruk is beslist geen wondermiddel. Zo bleek het gemuteerde gen weer te kunnen muteren, waardoor die weer zijn oorspronkelijke functie vervulde.
De onderzoekers denken dat dat met het gemuteerde doublesex-gen niet kan gebeuren omdat dat gen erg ‘geconserveerd’ is. Dat betekent dat mutatie aan dit gen vaak dodelijk zijn voor het organisme.

Ze willen de techniek nu met grotere aantallen en in een realistischer omgeving herhalen. Daar zou de strijd om voedsel of andere factoren een effect kunnen hebben op het resultaat. Crisanti: “Er is nog wel wat werk te doen. Ook moet de haalbaarheid van de aanpak worden beoordeeld met landen waar malaria voorkomt. Het duurt nog zeker vijf tot tien jaar voor we de gendruk in het wild kunnen testen, maar we hebben nu het bewijs dat we op de goede weg zijn.”
Ik heb zo mijn twijfels over deze techniek, maar, zoals al vaker gemeld, ik verkeer als leek op elk gebied in zalige onwetendheid… In het wild zijn er toch nog steeds niet-gemuteerde muggen die zich normaal kunnen voortplanten en normale kinderen krijgen? Om maar wat te noemen.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.