Hi-virus steeds verder in het nauw

Frank Buchholz op een foto uit 2011

Onderzoeker Frank Buchholz (TU Dresden)  op een foto uit 2011

Een besmetting met hiv leidt al lang niet meer onvermijdelijk tot de instorting van het afweersysteem (wat aids is). Het probleem is dat dat virus in het lichaam kan ‘onderduiken’ door zijn DNA in het celgenoom te planten.  Juist dat vermogen van het virus gebruiken onderzoekers nu om het ooit zo gevreesde virus de nekslag te geven. Ze ontwikkelden een schaar die het virus-DNA uit het cel-DNA knipt. Dat lukte de onderzoekers in 2014 al bij celkweken. Nu willen Duitse onderzoekers die methode gebruiken om het virus defintief de nek te breken. Ze zijn nog wel op zoek naar € 15 miljoen.

Over de hele wereld zijn zo’ 37 miljoen mensen besmet met hiv en daar komen jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen bij. Met behulp van retrovirusbehandelingen zijn de gevolgen voor de patiënt binnen de perken te houden en onstaat er geen aids. Als de hiv-besmetten hun medicijnen nemen dan kunnen ze een vrij normaal leven leiden. Die medicijnen zijn echter niet vrij van bijwerkingen en bovendien nogal prijzig. Radicale genezing blijft nog steeds gewenst. De tijd lijkt daarvoor nu aangebroken. In 2014 hebben Kamel Khalili van de Temple-universiteit (VS) en medeonderzoekers laten zien dat bij cellen het virus-DNA is te verwijderen. Ze gebruikten daarvoor enzym/nucleotide-combinaties (een nucleotide is de bouwsteen van DNA) die het virus-DNA herkennen en verwijderen. Het eigen DNA-reparatiesysteem zet de ontstane losse DNA-eindjes weer aan elkaar. Dat truukje hebben ze ook bij menselijke cellen uitgehaald (niet bij mensen).

Onderzoekers van de TU Dresden (D) en van het Heinrich-Pette-instituut in Hamburg ontwikkelden zelf een genschaar: Brec1-recombinase (in feite een enzym), die in staat bleek bij 90% van de menselijke cellen het virus-DNA te verwijderen. De genschaar werkt, net als bij de Amerikanen, alleen als er virus-DNA in het cel-DNA wordt gevonden. Het probleem was echter, de 90% geeft dat al aan, dat niet alle besmette cellen worden bevrijd van het ongewenste DNA.
De Duitse onderzoekers willen volgens het dagblad Berliner Morgenpost nog dit jaar met een proef bij tien patiënten beginnen. “De tot nu toe behaalde resultaten maken het mogelijk een klinisch onderzoek in Hamburg te beginnen”, zegt onderzoeker Joachim Hauber van HPI in de krant. Overigens zijn de onderzoekers nog op zoek naar € 15 miljoen voor de studie.
“Het maken van moleculaire scalpels zoals Brec1-recombinase zal de geneeskunde veranderen”, zegt Frank Buchholz van de TU Dresden. “Deze ontwikkeling is niet alleen te gebruiken bij hiv-patiënten, maar ook bij andere patiënten met genetische ziektes. We staan aan het begin van het tijdperk van de genoomchirurgie.” Daar moet natuurlijk bij verteld worden dat het grote genoomsnijden al begonnen is met de ontdekking van het CRISP/Cas9-systeem.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.