Werkzame behandeling acute leukemie op komst (?)

Pil tegen acute myeloïde leukemie?

Effecten na een orale dosis op (vlnr) milt, botten en beenmerg van de AML-muisjes (afb: Hebreeuwse universiteit)

Acute myeloïde leukemie (AML) schijnt een van de agressiefste kankersoorten te zijn, waar geen kruid tegen gewassen is. Terwijl er de afgelopen jaren steeds meer werkzame kankertherapieën zijn gekomen, is er wat dat betreft de laatste 40 jaar voor AML-patiënten geen goed nieuws te melden geweest; wellicht tot nu toe. Onderzoekers van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem schijnen een nieuw middel ontwikkeld te hebben dat bij de helft van de proefdieren (muisjes) met AML die daarmee behandeld werden tot genezing zou hebben geleid.
Acute myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Leukemiecellen produceren eiwitten die zorgen voor snelle groei en die zich weren tegen bedreigingen als chemokuren en het afweersysteem. Tot nu toe beperkte de behandeling van AML zich tot één van die ‘kwaadaardige’ eiwitten, maar leukemiecellen produceerden in antwoord daarop een ander eiwit dat dat medicijn blokkeerde. Na een korte periode van vermindering door chemo groeiden daardoor de leukemiecellen snel weer in grootte en aantal.
Onderzoeker Yinon Ben-Neriah en zijn medeonderzoekers besloten meer van die ‘kwaadaardige’ eiwitten aan te pakken, waardoor de verdediging van de leukemiecellen in het nauw wordt gedreven. In feite hebben de onderzoekers in één medicijn drie, vier oude medicijnen gekoppeld. Daardoor zouden ook de vervelende bijwerkingen die chemokuren hebben aanzienlijk worden verminderd, denken de onderzoekers.

Stamcellen

Wat een pré voor dit nieuwe ‘combinatiemedicijn is dat het ook leukemiestamcellen onschadelijk maakt. Dat zou een van de belangrijkste oorzaken zijn van het steeds weer de kop opsteken van leukemie zijn geweest. Ben-Neriah: “We zijn zeer verheugd dat zelfs een enkele dosis zo’n grote verandering te zien gaf. Bijna alle tekenen van leukemie van de muizen verdwenen in een dag.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.