Meteorieten kunnen leven hebben hebben ‘gesticht’

MeteorietinslagMet enige regelmaat duiken er ideeën op over hoe het leven op aarde zou kunnen zijn ontstaan. Aan al die theorieën kleven wel ‘smetjes’ of ‘zwarte gaten’. Misschien, maar misschien ook niet. Japanse onderzoekers hebben een nieuwe manmoedige poging gedaan voor een verklaring van het ontstaan van leven op deze planeet (en wellicht ook andere). Laat een meteoriet met grote vaart in de oersoep ploffen en de bouwstenen van het leven ontstaan vanzelf, stellen ze.
Om de klap te simuleren gebruikten ze een soort kanon van het Japanse instituut voor materiaalkunde, dat voorwerpen lanceert met snelheden van een kilometer per seconde. Botsen die op een watermassa, dan kan de combinatie van schokgolven en vrijkomende kinetische energie tot verrassende chemische effecten leiden. Zes jaar geleden wisten de Japanners zo al glycine te maken, het eenvoudigste aminozuur in eiwitten.
Dit keer schoten ze op water met onder meer een verhoogde concentratie HCO3–  (opgelost CO2). Vermoedelijk was dat immers de belangrijkste koolstofbron in de oersoep. Toen bleek de oogst veel groter. Er onstonden negen van de twintig natuurlijke eiwitbouwstenen (glycine, alanine, serine, asparaginezuur, glutaminezuur, valine, leucine, isoleucine en proline), nog wat andere aminozuren en alifatische amines en zelfs twee RNA-bouwstenen: cytosine en uracil.
Tot nu toe werd de vorming van dergelijke verbindingen vooral toegeschreven aan de reacties die werden ‘gevoed’ door inslaande bliksem, zoals zou bewezen door het befaamde Miller-Urey-experiment van 1953, maar meteorieten lijken dus een aardig alternatief. Dikke kans dat beide processen hun bijdragen hebben geleverd aan het ontstaan van leven op aarde.

bron: c2w

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.