Betere opbrengst bloedcellen met CRISPR/Cas9-techniek

Rode bloedlichaampjes uit (bloed)stamcellen)

Onderdrukking van het SH2B3-gen bij (bloed)stamcellen geeft een betere opbrengst aan rode bloedlichaampjes (een erytroïde is een voorlopercel van een rood bloedlichaampje) (afb: Cell Stem Cell)

Het ontwikkelen van bloedcellen uit stamcellen is een manier om het tekort aan donorbloed op te vangen, maar de opbrengst en kwaliteit van de bloedcellen laat nogal wat te wensen over. Onderzoeker Vijay Sankaran van de Harvard-universiteit en medeonderzoekers hebben met behulp van CRISPR/Cas9-techniek in (bloed)stamcellen een gen ‘onschadelijk’ gemaakt, waardoor in ieder geval de kwaliteit van de daaruit ontstane bloedcellen in orde is.

Multi- en pluripotente stamcellen zijn, in principe, een handzaam uitgangspunt voor de vervanging van cellen en weefsels. De onderzoekers rond Sankaran ontdekten dat het gen SH2B3 codeert voor een eiwit dat de vorming van rode bloedlichaampjes tegenhoudt en speelt een belangrijke rol in de bloedcelvorming. Het deactiveren van dat gen in bloedstamcellen verbeterden de rijping en de opbrengst aan rode bloedcellen. Het uitschakelen van dat gen door dat weg te knippen met behulp van de CRISPR/Cas9-methode in pluripotente stamcellen leverde zelfs nog een beter resultaat op, zo stellen de onderzoekers. De aangepaste cellen produceerden drie keer meer rode bloedlichaampjes dan niet geknipte stamcellen. Volgens Sankaran zou de techniek ook voor de productie van andere cellen aangewend kunnen worden, zoals spier- of zenuwcellen. Op dit ogenblik wordt de techniek verder verbeterd en wordt er gezocht naar een manier om deze te commercialiseren.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.