Immuuncellen sturen bloedstamcellen aan

Bloedstamcellen

Bloedstamcellen

Immuuncellen blijken bij een virusbesmetting de bloedstamcellen in het beenmerg te sturen en daarmee de eigen afweer. Tot die conclusie zijn onderzoekers van de universiteit van het Zwitserse Bern gekomen. Die uitkomst komt mogelijk van pas bij het bestrijden van bloedkanker (leukemie).
Bij een virusinfectie reageert het afweersysteem op een aantal manieren. Een daarvan is dat in het beenmerg grote aantallen witte bloedlichaampjes moeten worden aangemaakt, die de verdediging van ons lijf voor hun rekening moeten nemen. Die ontstaan uit bloedstamcellen die zich in het beenmerg bevinden. De bloedstamcellen zouden zich ook kunnen ontwikkelen tot rode bloedlichaampjes of bloedplaatjes. Bij een infectie moet duidelijk zijn dat er nieuwe bloedcellen nodig zijn en vervolgens moet dan bepaald worden welke.
Adrian Ochsenbein en zijn medewerkers hebben bekeken hoe de vorming van nieuwe bloedcellen door T-cellen wordt gestuurd. Dat regelmechanisme speelt ook een rol bij ziektes als leukemie. De  T-killercellen, de afmakers van het immuunsysteem, doden aangetaste cellen. Op de een of andere manier communiceren ze met het beenmerg. Het blijkt dat die immuuncellen signaalstoffen naar de bloedstamcellen sturen, zo bleek de Berner onderzoekers, waardoor de ‘productie’ van de juiste bloedcellen op gang komt.
Bij leukemie ontstaan echter zogeheten leukemiestamcellen. Met hetzelfde mechansime worden bij een ontsteking nu echter leukemiecellen geproduceerd, waardoor de ziekte verergert. Die overeenkomst werd door de onderzoeksgroep al eerder onderzocht. “We hopen hierdoor infectieziektes maar ook leukemie beter te begrijpen en te bestrijden”, zegt mede-onderzoeker Carsten Riether.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.