Genetisch veranderde eigen immuuncellen bestrijden leukemie

beenmergleukemie

Bloedcellen worden in het beenmerg aangemaakt. Links gezond merg, rechts is te zien dat bijna alle gezonde cellen (lichtgrijs) zijn verdwenen.

Het blijft niet stil aan het kankerfront. Onderzoekers van het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering-kankerinstituut melden nu weer dat 88% van de patiënten met leukemie (bloedkanker) genezen zou zijn na behandeling met eigen immuuncellen die genetisch waren aangepast. Het ging bij dit onderzoek om 16 patiënten.

“Dat laat zien dat celtherapie een krachtig middel is voor patiënten waarvoor de conventionale middelen niet meer werken”, zegt onderzoeker Michel Sadelain van het kankerinstituut. De specifieke vorm van leukemie waar het hier om gaat (B-ALL) tast de zogeheten B-cellen aan, onderdeel van het afweersysteem. Dat type bloedkanker is lastig te bestrijden. De ziekte komt steeds weer terug. Patiënten met zo’n ’terugval’ hebben nog maar weining opties. Slechts 30% reageert op chemotherapie. Zonder beenmergtransplantatie is er voor de patiënten dan weinig hoop.
In het onderzoek kregen de 16 leukemiepatiënten een infusie met hun eigen, genetisch veranderde, T-cellen, ook onderdeel van het afweersysteem. De cellen was ‘geleerd’ kankercellen te herkennen en te vernietigen. Die B-cellen bevatten het eiwit CD19, het doelwit voor de veranderde T-cellen. De eerste patiënt uit Wynnewood (Pennsylvania) kreeg de behandeling twee jaar geleden. Hij kreeg een beenmergtransplantatie en is sedertdien kankervrij. In de huidige groep proefpersonen kregen zeven een beenmergtransplantatie. Bij een patiënt wordt gekeken of dat mogelijk is, twee weigerden en de rest was of niet helemaal hersteld door de T-celtherapie of had andere medische obstakels.
Er zullen (en worden) aanvullende studies gedaan of deze therapie ook bruikbaar is voor andere kankertypen. Ook wordt gekeken of patiënten met ALL-B die celtherapie meteen zouden moeten ondergaan.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.