Stamcellen in slokdarm ontdekt

Epitheelstamcellen

De wand van de slokdarm blijkt epitheelstamcellen (blauw) te bevatten (afb: Cell)

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh (VS) hebben stamcellen ontdekt in de slokdarm. Tot nu toe werd aangenomen dat die daar niet te vinden zouden zijn. De ontdekking (is een pdf-document) zou gevolgen kunnen hebben voor het bestrijden van slokdarmkanker of de Barrett-slokdarm, waarbij de slokdarmwandcellen veranderen in cellen die lijken op maag- en darmwandcellen.

De wand van de slokdarm, bestaand uit zogeheten epitheelcellen, wordt vaak vernieuwd omdat die slokdarm nogal aan slijt onderhevig is. Tot nu toe was nog steeds onduidelijk of min of meer gespecialiseerde epitheelstamcellen daar ook een bijdrage in hebben. Nu hebben Eric Lagasse van de universiteit van Pittsburgh en medeonderzoekers aangetoond bij muizen dat die stamcellen inderdaad bestaan.
Het herstellen van de slokdarmwand gebeurt doordat cellen in de diepere lagen van de wand zich ongeveer twee keer per week delen. Die dochtercellen ontwikkelen zich dan tot gespecialiseerde epitheelcellen in de slokdarmwand. “Tot nu toe”, zegt Lagasse, “waren we niet in staat om te bepalen of die cellen allemaal dezelfde zijn of dat zich daar ook stamcellen bevinden.” De onderzoekers kweekten stukjes slokdarmweefsel (van muizen) en probeerden vervolgens de diverse celtypen te bepalen in de onderste laag van het weefsel. Inderdaad troffen ze daar kleine hoeveelheden stamcellen aan, die trager delen dan de andere slokdarmcellen en die het vermogen hebben zichzelf te vernieuwen (een eigenschap van stamcellen). Lagasse: “De gedachte heerste dat er in de slokdarm geen stamcellen konden zijn, omdat de cellen delen en niet ‘in ruste’ zijn zoals stamcellen. Onze resultaten laten zien dat er wel degelijk epitheelstamcellen zijn. Die zijn niet zo zeer ‘in ruste’ als wel dat ze langzamer delen vergeleken bij de andere cellen in de diepere lagen.”

De onderzoekers willen nu menselijk slokdarmweefsel onderzoeken, om de oorzaak te achterhalen van de Barrett-slokdarm, een afwijking waarbij slokdarmcellen zich veranderen in cellen die lijken op maag- of darmwandcellen. Lagasse: “Er zijn wetenschappers die suggereren dat de oorzaak van die ziekte is te vinden in afwijkingen van de epitheelstamcellen in de slokdarm.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.