Europees Parlement wil klonen mogelijk verbieden

DNA-trapDe landbouw- en milieucommissies van het Europees Parlement hebben zich uitgesproken voor een verbod op het klonen van dieren en op het importeren en verkopen van levensmiddelen van gekloonde dieren en hun nakomelingen.

Volgens Groen-Europarlementslid Bart Staes spreekt uit het EP-standpunt “de terechte bezorgdheden rond klonen en het gebruik van klonen en hun nakomelingen in de voedselproductie”. “Zolang we nog te weinig weten over de impact van gekloond voedsel op het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn, mogen we het niet toelaten op onze Europese markt”, stelt CD&V-er Ivo Belet. Beide Belgische Europarlementsleden verwijzen naar het dierenleed dat gepaard gaat met klonen, de mogelijke gevolgen voor de genetische diversiteit en de scepsis onder de bevolking. Een meerderheid van de Europeanen kant zich tegen klonen voor consumptiedoeleinden en wil geen gekloond voedsel kopen. Klonen kan wel nog voor onderzoek en het voortbestaan van zeldzame rassen en bedreigde soorten.
Klonen voor consumptiedoeleinden is niet rendabel en komt in Europa niet van de grond. Op het Amerikaanse continent daarentegen worden wel afstammelingen van gekloonde dieren gefokt. De Europarlementsleden eisen dan ook een strikt traceerbaarheidssysteem voor import uit die landen. Daarnaast is ook de juridische basis en het toepassingsveld van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie aangescherpt. Het voorstel moet nog in stemming gebracht worden in het voltallige parlement. Vervolgens moeten ook de lidstaten nog een akkoord bereiken. Vier jaar geleden botste het EP al eens met de regeringen over de invoering van een traceerbaarheidssysteem.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.