Apen krijgen menselijk gen in de hersens

Bioethica Jacqueline Glover

Bioethica Jacqueline Glover: geen voorstander (afb: univ. van Colorado)

Mensen denken dat ze slimmer/intelligenter zijn dan andere dieren. Hoe komt dat (bij die vraag ga je er van uit dat dat zo is)? Dan plakken we toch wat menselijk (relevante) genen in hersencellen van dieren en bekijken we of de beestjes slimmer worden. Gelukkig voor de apen waren de resultaten nogal verschillend. Zo’n proef, natuurlijk weer in China, komt  gevaarlijk dicht in de buurt van eng onderzoek (vind ik= as).
Voor de proef werden elf resusaapjes voorzien van het menselijke gen MCPH1 (microcefaline). Dat zou een bepalende rol spelen in de ontwikkeling van menselijke hersens. Van die elf bleven er maar vijf in leven. Ze gaven die aapjes opdrachten zoals het herkennen van kleuren en patronen. Daarbij werd hun hersenactiviteit gemeten met een mri-apparaat..
Het bleek dat de hersens van de vijf zich langzamer ontwikkelden dan van de soortgenoten. Wat betreft kort geheugen en reacties bleken ze wel beter dan hun niet veranderde soortgenoten.
De resultaten zouden hebben aangetoond dat mensengenen in apen mogelijkheden bieden meer te weten te komen over de ‘uitzonderlijkheid’ van menselijke hersens, stellen de onderzoekers van het Chinese Kunming-instituut voor zoölogie.

Omstreden

Het is niet voor het eerst dat Chinese onderzoekers zich ethisch gezien op glad ijs begeven. Eerder maakte Jiankui He een tweetal meisjes via genetische manipulatie immuun voor hiv, hetgeen wereldwijd leidde tot grote opschudding. Bioethica  Jacqueline Glover van de universiteit van Colorado wekt de proef associaties op met het science-fiction-verhaal De planeet der apen. Ze is er geen voorstander van dieren te vermenselijken.

In januari hebben Chinese onderzoekers vijf klonen van genetisch gemanipuleerde apen gemaakt voor het onderzoeken van psychische ziektes. De apen hebben daardoor een slaapstoornis. Die zou kunnen leiden tot depressies of angsten

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.