Wanneer brandt de discussie los over genoombewerking?

George Church, de 'aartsvader' van de synthetische biologie

George Church, de ‘aartsvader’ van de synthetische biologie (afb: Harvard)

Met de ‘uitvinding’ van de CRISPR/Cas9-techniek is de genoombewerking een stuk eenvoudiger en preciezer geworden. De techniek wordt gebruikt in dierproeven en ook bij menselijke cellen. Het lijkt een kwestie van tijd dat ook het organisme mens aan de beurt is. In China is de techniek al toegepast op menselijke embryo’s en het ligt in de rede dat ook elders met die genoombewerkingstechniek zal worden geëxperimenteerd. In het verlengde daarvan ligt dan de toepassing in de praktijk.
Het lijkt er niet op dat de wereld zich bewust is van die ontwikkeling. Een aantal onderzoekers, waaronder de bekende Amerikaanse synthetisch bioloog George Church, heeft zich op het thema geworpen, met als discussieleider Marianne Legato die vooral expertise schijnt te hebben op het gebied van medische kennis in relatie tot het geslacht. Het gaat in die rondetafeldiscussie dan vooral over toepassing van de genoombewerkingstechnieken in embryo’s en in de (voorlopers van de) geslachtscellen.

Amerikaans

Nadeel van die discussie is dat die erg Amerikaans is. Er is een Japanse deelnemer: Tetsuya Ishii, die ook ethiek in zijn pakket heeft. Een ander nadeel is dat er geen echte tegenstanders van geknutsel aan het menselijk genoom aan de ronde tafel zitten. Afijn, het is in ieder geval een discussie over dit toch niet onbelangrijke thema. Wanneer barst de discussie hier los?

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.