Kanker en reuma hebben ‘aanstichtend’ molecuul gemeen

Cadherine-11 (afb.: Wikicommons)Cadherine-11

Cadherine-11 (afb.: Wikicommons)

Een molecuul dat helpt om cellen aan elkaar te binden wordt bij twee ziektes in overmaat geproduceerd: bij kanker en reumatische artritis. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Georgetown vonden ook een verbindingen die dat molecuul (cadherin-11) remmen. Met een van die kandidaten wordt nu een klinische proef uitgevoerd.
“Onze onderzoeksresultaten suggereren dat cadherin-11 belangrijk is voor de ontwikkeling van kanker en van reuma, al begrijpen we niet waarom. Desondanks hebben we de resulaten snel vertaald naar gebruik in de kliniek”, zegt Stephen Byers van Lombardi-kankercentrum in Georgetown. Hij en zij collega’s vonden een overexpressie (=overproductie) van cadherin-11 bij borstkanker en andere kankertypen. “Wat veel kankers gemeen hebben si een overmaat aan cadherin-11 en een slechte prognose”, zegt Byers. “Cadherin-11 is nodig voor de groei van gezwellen. Als die stof wordt geblokkeerd, dan blijkt uit onderzoek in celkweken en in dieren, dat de gezwellen niet meer groeien.”
De onderzoekers zijn op zoek gegaan naar cadherin-11-remmers en het bleek dat het reuma-middel Celebrex als zodanig werkte. Het vervelende is alleen dat een te hoge (ongezonde) dosis nodig was om dat effect te bewerkstelligen, maar een soortgelijke verbinding vertoonde ook die remmende eigenschap. Die verbinding zou minder giftig zijn.
Co-auteur Michael Brenner van Harvard, er verscheen een artikel in het blad Oncotarget, ontwikkelde  ook een antilichaam dat cadherin-11 remt bij reuma. Dat middel bleek effectief bij tumoren in dieren. Het was hetzelfde molecuul waar Byers aan werkte. Dat was puur toeval. Nu maar zijn of dat medicijn er nu eindelijk ook komt. Er is, wat mij betreft, wat al te veel veelbelovend onderzoek.

Bron: Eurekalert

2 thoughts on “Kanker en reuma hebben ‘aanstichtend’ molecuul gemeen

    • Ik neem aan dat fibromyalgie bedoelt. Ik ben geen specialist. Zo’n vraag kun je het beste aan artsen vragen, maar als een bepaalde stof/verbinding bij twee ziektes opduikt wil nog niet zeggen dat als je A hebt je ook B kan krijgen. Meestal liggen de zaken veel ingewikkelder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.