Replicatieritme DNA gebruikt om kankercellen te doden

ribonuleotidereductase zorgt voor aanmaak nucleotiden voor replicatie

RNR zorgt voor de aanmaak van de DNA-letters C. G. A en T

Cellen delen zich. Daarbij wordt, door kopiëring, een nieuw DNA-molecuul voor de nieuw te vormen dochtercel gemaakt. Dat heet replicatie. Voor dat nieuwe molecuul heb je de bouwstenen nodig, de vier nucleotiden/basen A, C, G en T. Die moeten er natuurlijk wel zijn. Onderzoekers in Denemarken hebben nu uitgeplozen hoe dat, ritmische proces in zijn werk gaat. Door te pielen met dat ritme zouden kankercellen sterven doordat die cellen dan voor onoverkomelijke problemen komen te staan, denken de onderzoekers.

Bij de aanmaak van die DNA-letters speelt het enzym ribonucleotidereductase (RNR) een katalyserende rol. Dat was bekend, maar niet bekend was hoe RNR er voor zorgt dat er altijd voldoende nucleotiden aanwezig zijn voor de replicatie (geen sinecure bij zo’n gigantisch molecuul als het (mensen-)genoom). “We hebben gezien dat de beide processen ( de replicatie en de aanmaak van nucleotiden; as) hetzelfde ritme hebben. We vonden een mechanisme dat de replicatie onmiddellijk vertraagt als RNR, de nucleotide’fabriek’, uit ritme is. Dat gebeurt voordat de hoeveelheid nucleotiden gevaarlijk klein wordt”, legt onderzoeker Jiri Lukas van de universiteit van Kopenhagen uit.
De onderzoekers vonden dat de cel zelfs op kleine veranderingen reageert. Het alarm wordt verzorgd door het eiwit PRDX2 (peroxiredoxine 2). Als het niveau te laag is zorgt PRDX2 ervoor dat er eiwit aangemaakt wordt, TIMELESS. Daardoor vertraagt de aanmaak van het DNA-molecuul.

Dat geeft de cel de gelegenheid meer nucleotiden aan te maken. Dat proces zorgt ervoor dat er vrijwel altijd voldoende nucleotiden aanwezig zijn en dat voorkomt fouten (=mutaties) in de opbouw van het nieuwe DNA-molecuul.

Kanker

Het lijkt wel een Pavlov-reactie, maar onderzoekers beginnen dan meteen over kanker. De onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen lieten zien dat ze het alarmsysteem kunnen verstoren, waardoor de cel problemen krijgt met de aanmaak van nucleotiden. Daardoor kan de cel de replicatie niet vertragen. Dat zou een instrument kunnen zijn om kanker te bestrijden, aangezien die woekerziekte sterk afhankelijk is van celdeling.
“We vonden dat kankercellen het DNA vrij traag kopiëren aangezien die niet normaal zijn. De replicatie moet veel obstakels overwinnen. Als wij die mogelijkheid wegnemen om traag te repliceren, dan sterven die kankercellen”, zegt medeonderzoeker. Met andere woorden: snelheid is dodelijk (ook voor kankercellen).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.