Justitie IN VS klaagt stamcelklinieken aan

Stamcellen uit vetweefsel voor oogoperatie

De stamcellen werden gevist uit het eigen vetweefsel van de behandelde patiënten (afb: NYT)

Het OM van de Amerikaanse staten Californië en Florida zijn voornemens om twee bedrijven te vervolgen die stamcelbehandelingen in de aanbieding hebben. Die bedrijven/privëklinieken beweren dat die behandelingen werkzaam zijn bij ziektes als kanker en hartaandoeningen. Volgens de staatsaanklagers zouden de stamcelbehandelingen niet bewezen hebben werkzaam en veilig te zijn.

De bedrijven zouden patiënten in gevaar brengen door behandelingen en producten aan te bieden die in de VS niet officieel zijn goedgekeurd, aldus de aanklacht. Het gaat bij de behandeling om het gebruik van eigen stamcellen van de patiënten die afkomstig zijn uit vetweefsel. Die krijgen een chemische behandeling waarna ze weer terug in het lichaam worden gebracht.

Het gaat om het Stem Cell Treatment Center uit Californië en US Stem Cell Clinic in Sunrise (Flo). Directeur Mark Berman van de Californische klinieken zegt achter de behandelingen te staan. Hij ziet het proces met vertrouwen tegemoet. Volgens hem heeft justitie een achterhaalde visie op stamcelonderzoek. “Het idee dat we iets gevaarlijks doen is misleidend.
Ook het Floridase bedrijf is vol vertrouwen. “Ik blijf vinden dat de overheid mensen de mogelijkheid niet mag ontnemen cellen te gebruiken die uit hun eigen lichaam komen”, zegt Kirstin Comella van US Stem Cell.

Zonder toestemming

Volgens de aanklacht hebben de bedrijven (klinieken) hun producten bij duizenden mensen gebruikt zonder de benodigde toestemming van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. In sommige gevallen zou er na behandeling bij patiënten ‘bijwerkingen’ zijn geweest zoals ontstekingen die in het ziekenhuis moesten worden behandeld. In een geval zou het netvlies zijn losgekomen na een injectie met de behandelde stamcellen in de oogbol.
De aanklachten werden ingediend na een verzoek van de FDA. Steeds meer privéklinieken in de VS bieden stamcelbehandelingen aan. Vele van die honderden klinieken passen stamcelbehandelingen toe bij tientallen ziektes. Die kosten tussen de vijf- en de vijftigduizend dollar maar is weinig onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van die methodes gedaan.

Van stamceltherapieën wordt veel verwacht, maar voor slechts een handvol is in de VS toestemming verleend als bewezen werkzaam en veilig.

Bron: ABC News</em>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.