Kan de CRISPR/Cas9-techniek leiden tot kanker?

p53

De tumoronderdrukker p53 (afb: Wikicommons)

Er is een hoop euforie over de ‘genschaar’ CRISPR/Cas9, waarmee genetische defecten kunnen worden gerepareerd, maar het instrument is niet zonder gevaar constateren onderzoekers in Zweden en Finland (maar weer eens). Volgens wetenschappers van het Karolinska Institutet en de universiteit van Helsinki zal er nog wel wat onderzoek gedaan moeten worden naar de veiligheid van deze techniek. Eerder al wezen onderzoekers op het risico van ongewenste genmutaties en op het gevaar van het ontsporen van de genetisch veranderde cellen in kankercellen.
De onderzoekers stellen dat de genschaar mogelijk het risico op kanker vergroot. CRISPR/Cas9 zou de aanmaak van p53 kunnen activeren. P53 wordt aangeduid als het antitumorgen, maar zou ook te hulp schieten bij de reparatie van DNA. Als p53 actief is, dan zou de nauwkeurigheid van CRISPR/Cas9 achteruitgaan. In cellen die geen p53 aanmaken zou de ‘genschaar’ veel nauwkeuriger zijn, maar cellen die p53 kunnen ook sneller ontaarden in kankercellen, aldus de onderzoekers.
“Door cellen te nemen die met succes het beschadigde gen hebben gerepareerd dat gemuteerd was, hebben we, onbedoeld, ook de cellen te pakken zonder functioneel p53”, zegt onderzoekster Emma Haapaniemi van het Karolinska Institute in Huddinge (Zwe). “Als we die bij patiënten inbrengen zouden dat kankercellen kunnen worden en dat baart zorgen over de veiligheid van de CRISPR-techniek.”

Krachtig instrument

“CRISPR/Cas9 is een krachtig instrument met geweldige therapeutische mogelijkheden”, zegt mede onderzoeker Bernard Schmierer. “Net als alle medische behandelingen zou de CRISPR-techniek bijwerkingen kunnen hebben, waar behandelaars en patiënten zich bewust van moeten zijn. Er zou gekeken moeten worden naar welke mechanismes p53 activeren in reactie op CRISPR/Cas9 om de veiligheid van die behandeling te verbeteren.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.