Blokkeren ‘overlevingseiwit’ kansrijke kankertherapie

Gemma Kelly

Onderzoekster Gemma Kelly in het lab.

Onderzoekers van het Australische Walter & Eliza Hall-instituut hebben ontdekt dat het blokkeren van het eiwit MCL-1 het mogelijk maakt kankercellen te doden. Dit ‘overlevingseiwit’ zorgt er voor dat kankercellen blijven groeien en een hoge leeftijd kunnen bereiken. Door het overlevingseiwit aan te pakken worden de kankercellen gedood. Dit onderzoek richtte zich vooral op leukemie (bloedkanker), maar volgens de onderzoekers zou 70% van de kankertypen die bij mensen voorkomen volgens dit mechanisme aan te pakken zijn.
Die 70% komt het de wetenschap dat bij 70% van de kankersoorten ongewoon hoge niveaus van het eiwit MYC kunnen worden waargenomen. Dat veroorzaakt veranderingen in de cellen die leiden tot kanker. Kankercellen groeien abnormaal snel. De Australische onderzoekers, in samenwerking met diverse onderzoeksgroepen in de wereld, vonden dat MYC niet overleeft zonder het eiwit MCL-1. Onderzoekster Gemma Kelly: “We weten al jaren dat eiwitten uit de BCL-2-familie de overlevingskansen van een cel vergroten en samenwerken met MYC, waardoor de ontwikkeling van kanker versnelt. Alleen wisten we niet welk lid van de familie verantwoordelijk was.” Dat blijkt nu dus MCL-1 te zijn.
Het bleek dat bij lymfoomcellen (tot kankercellen verworden lymfecellen) die een hoog niveau aan MYC bevatten gedood kunnen worden door de productie van het bewuste overlevingseiwit te blokkeren. Kelly: “In vergelijking met gezonde cellen zijn lymfoomcellen veel gevoeliger voor het terugdringen van MCL-1. Dat doet vermoeden dat blokkering van MCL-1 effectief zou kunnen zijn voor het bestrijden van kankersoorten waarbij hoge niveaus van MYC voorkomen, met acceptabele neveneffecten voor de normale cellen.”
Medeonderzoekers Andreas Strasser: “Anti-kankermedicijnen die het eiwit BCL-2 aanpakken, dat erg lijkt op MCL-1, laten al bemoedigende resultaten zien in klinische proeven. We hopen dat er snel MCL-1-remmers beschikbaar komen voor klinische proeven.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.