Stamceltherapieën niet dé oplossing ‘voor al uw ziektes’

Stamcellen uit vetweefsel voor oogoperatie

Bij liposuctie-stamceltherapie worden stamcellen gevist uit het eigen vetweefsel van de te behandelen patiënten (afb: NYT)

Medische en juridische deskundigen uit vijftien landen dringen aan op een betere en internationale regulering van stamceltherapieën. Ze willen daarmee voorkomen dat kwetsbare patiënten worden blootgesteld aan onbewezen en mogelijk dodelijke behandelingen. Nu is de regelgeving een wildebomenbos en er zijn al doden gevallen door onbezonnen toepassing van stamcelbehandelingen.

De auteurs betogen dat er nog niet zo veel stamcelbehandelingen hebben bewezen werkzaam te zijn. Stamcellen verzameld uit het beenmerg of de navelstreng zijn werkzaam gebleken bij bloedkanker en sommige immuunziektes, maar dat is het wel. Er zijn wel klinische proeven onderweg, stellen de auteurs, maar daar zijn nog geen eindresultaten van. Sommige artsen zouden desalniettemin stamcelbehandelingen aanprijzen voor ziektes waar nog niks is bewezen of waar de klinische proeven nog niet zijn afgerond.
Er zijn al doden bij stamcelbehandelingen gevallen. In 2013 stierf Sheila Drysdale na een onbewezen liposuctiestamceltherapie in een ziekenhuis in Sydney (liposuctie is vetafzuiging). De behandelend arts, Ralph Bright (opmerkelijk naam in dit geval) zei tegen de politie dat de behandeling de comorbiditeiten (het hebben van twee op meer ziektes) zou kunnen verbeteren en dat stamcellen zich kunnen verplaatsen van de gewrichten naar andere delen van het lichaam om een ziekte te bestrijden.
Lijkschouwer Hugh Dillon schreef dat hij niet wist wat de motieven van Bright waren om deze ‘dubieuze en ombewezen’ procedure te gebruiken. Bright praktizeert nog steeds en is ook nog steeds gemachtigd patiënten te behandelen met uit het vet van de patiënten geoogste stamcellen.
De Australische overheid worstelt nog steeds met voorstellen voor een nieuwe regelgeving. De geneesmiddeleninspectie aldaar staat op het standpunt dat iemand behandelen met zijn/haar eigen stamcellen heilzaam zou zijn en dus niet gereguleerd hoeft te worden.

Hoogleraar Megan Munsie van de universiteit van Melbourne en medeauteur van de oproep stelt dat stamcellen een magische reputatie hebben verkregen bij het grote publiek: “Er is veel belangstelling voor de ontwikkelingen op dit terrein. Er is al een precedent wat internationale regelgeving aangaat. Die bestaat er over de bereidingswijze van geneesmiddelen. Die kan worden uitgebreid met regels voor de stamcel- en weefseltherapieën.”

Italië

Er zijn al onderzoekers geweest die succesvol zijn geweest met het dwarsbomen van mensen die er geen probleem in zien onbewezen stamceltherapieën toe te passen. In Italië slaagden onderzoekers er in behandelingen stop te laten zetten die aan de man/vrouw werden gebracht door zakenman Davide Vannoni, die nota bene door de staat werden gesubsidieerd. Vannoni werd veroordeeld, maar de uitvoering van het vonnis is opgeschort.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.