Kunstspieren gemaakt van vergulde eicellen

Kunstspieren van uicellenTaiwanese onderzoekers hebben uitgaande van uicellen kunstspieren gemaakt die in elke willekeurige richting kunnen uitdijen en samentrekken, afhankelijk van de richting van de elektrisch impuls. De Taiwanezen waren op zoek naar een microstructuur in kunstspieren om de vervorming te vergroten. Het is nog vaag wat ze met die kunstspieren willen, maar het zal wel iets zijn om transport in nanosystemen mogelijk te maken.
“Op een dag ontdekten we dat uicellen de structuur en afmetingen hebben van wat we eerder maakten”, zegt onder  Wen-Pin Shih. De opperhuid van de ui, om die cellen gaat het, ligt net onder het oppervlak van een uit. Het zijn blokvormige cellen in dichte pakking. De onderzoekers dachten dat die cellen zouden kunnen dienen als basismateriaal voor kunstspieren, die kunnen uitzetten of inkrimpen terwijl ze ook buigen. De huidige kunstspieren doen het een of het ander, nooit allebei, stellen de onderzoekers.
Ze behandelden de cellen met zuur om het hemicellulose te verwijderen, het harde materiaal waaruit de celwanden zijn opgebouwd. Vervolgens bedekten ze beide zijden van een cellaag met goud bij wijze van elektroden. Als er stroom door die elektroden loopt dan buigen en strekken de cellen zich net als een spier. Shih: “We hebben expres de bovenste en onderste elektroden een verschillende dikte gegeven, zodat de stijfheid van de cel asymmetrisch is.” Dat geeft de onderzoekers de mogelijkheid de beweging van de spier te regelen: een lage spanning doet ze groeien en naar beneden buigen en een hoog voltage laat de spier krimpen en buigen naar de dunnere bovenste elektrode. Ze gebruikten twee kunstspieren om een katoenen balletje mee te pakken. De onderzoekers hopen de kunstspieren krachtiger te kunnen maken. “Onze volgende stap is de regelspanning te verlagen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.