Klimaat en CRISPR (commentaar)

Grijsbonte koe

De grijsbonte koe zou beter tegen de wamte kunnen… (afb: AgResearch)

Je kunt een hoop aan een auto veranderen, maar het blijft een wanproduct. Dat kun je niet van koeien zeggen, al hebben mensen daarbij ook een hoop verknoeid met het oog op de ‘economie’. Mensen hebben een klimaatcrisis op hun geweten en gaan daar wat aan doen. Niet door de broeikasgasuitstoot drastisch te verhinderen en passant allerlei schadelijke gedragingen overboord gooiend, maar door koeien ‘klimaatbestendiger’ te maken. Hoe? Door met de CRISPR-methode het genoom van koeien te veranderen zodat ze geen zwarte maar grijze vlekken krijgen.
Je weet vast nog wel van school: lichte vlakken absorberen minder warmtestraling dan donkere. Het voor mij verbijsterende van deze operatie is dat veeteelt voor een niet onbelangrijk deel verantwoordelijk is voor de broeikasgasuitstoot en voor ontbossing (waar het voor de mens gezonde klimaat ook niet beter van wordt).
En wat doet de mens? Die prutst aan het genoom van koeien zodat die minder last van de warmte hebben. “Genoombewerking is een veelbelovende methode om het vee snel te verbeteren (bedoeld is aan te passen aan de noden van de mens; as) en aan te passen aan veranderende omstandigheden”, roept Goetz Laible van AgResearch in Nieuw-Zeeland. Ach meneer, mevrouw het is de vooruitgang die ons kwelt.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.