Nana en Lulu zouden onbedoelde mutaties kunnen hebben

Jiankui He

Jiankui He fraudeur? (afb: WikiMedia Commons)

De Chinese tweeling waarvan het genoom door onderzoeker Jiankui He zo is veranderd dat ze hiv-resistent zouden zijn, zouden mogelijk zijn opgezadeld met onbedoelde mutaties. Het blad MIT Technology Review geeft een uittreksel uit het onderzoeksverslag van de illegale genoombewerker en concludeert dat He ethische en wetenschappelijke normen aan zijn laars heeft gelapt. Vooralsnog houden onderzoekers de genoombewerkingsmethode  CRISPR nog te onbetrouwbaar om te worden toegepast op het erfgoed van mensen, anders dan onderzoekers rond Nico Katsanis beweren.

He zou gezegd hebben dat hij de hiv-epidemie kon stoppen, maar het was niet duidelijk of ie wel in zijn opzet geslaagd was, namelijk het CCR5-gen te vervangen door een mutatie dat hiv ‘weerstaat’. Het lijkt er zelfs op dat dat niet het geval is geweest. Fjodor Urnov, een genoombewerker die werkt bij de universiteit van Californië in Berkeley vertelt tegen het MIT-blad dat de gegevens niet wijzen op daadwerkelijke vervanging. Hij heeft het over bewuste fraude.
Bovendien zou de CRISPR-methode nog steeds een onbetrouwbare techniek zijn vanwege de mogelijkheid tot onbedoelde mutaties. He en de zijnen zouden daarnaar hebben gezocht en er een gevonden hebben, maar daarvoor zou je het genoom van alle cellen van de embryo moeten hebben bekeken. Dat is natuurlijk onmogelijk omdat je dan geen embryo meer hebt. De meisjes zouden dus wel degelijk onbedoelde mutaties kunnen hebben, terwijl niet duidelijk is of de genoombewerking ze hiv-resistente heeft gemaakt (hoogstwaarschijnlijk niet).

Hiv-positief

De vader van Lulu en Nana was hiv-positief. Daardoor kreeg hij (en zijn vrouw) in China geen toegang tot vruchtbaarheidsklinieken, hoewel er een techniek is om dan te voorkomen dat het nageslacht ook besmet wordt. Het lijkt er ook op of He c.s. er alles aan gedaan heeft om contact met de ouders te voorkomen. Ook vervalste He de geboortedatum. Hij noemt november 2018, maar de tweeling zou al in oktober geboren zijn.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.