Chemische schakelaar regelt hersencelvorming

MEF@

De hoofdrolspeler in dit proces MEF2 (afb: Wikicommons)

Een studie van onderzoekers van het Amerikaanse Sanford-Burnham-instituut heeft aannemelijk gemaakt dat een chemische ‘schakelaar’ de aanmaak van nieuwe hersencellen uit hersenstam-cellen regelt en het behoud van bestaande hersencellen bevordert. De ‘schakelaar’ , aangeduid met MEF2, zet die functies uit. MEF2 komt dan ook overdadig voor bij mensen met Alzheimer en patiënten die een beroerte hebben gehad. De ‘schakelaar’ zou een aangrijpingspunt kunnen zijn om Alzheimer te stoppen

“We hebben laten zien dat als stikstofmono-oxide (NO), een zeer reactieve vrije radicaal, reageert met MEF2, MEF2 niet langer bindt aan genen, en die ook niet activeert, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van hersencellen en de overleving van die cellen”, zegt onderzoeker Stuart Lipton. “Wat hier opmerkelijk is , is dat een verandering aan MEF2 twee verschillende functies verandert.”
In de hersens zijn zogeheten transcriptiefactoren belangrijke schakelaars bij de productie van eiwitten, waardoor hersencellen zich kunnen aanpassen aan veranderingen. Ze spelen ook een rol in de celvorming, uit volwassen hersenstamcellen, en de overleving van cellen, evenals bij processen als leren en herinneren. Veranderingen in het MEF2-gen hebben een relatie met hersenziektes als Alzheimer en autisme.
De verandering door stikstofoxide werd het eerst ontdekt door Lipton en medewerkers, zo’n 20 jaar geleden. Die zogeheten S-nitrosylering heeft een belangrijke regelfunctie door het hele lichaam, maar met het ouder worden gaat dat systeem soms haperen en die haperingen kunnen leiden tot ziektes. Lipton:”Opmerkelijk resultaat van dit onderzoek is dat we in staat zouden kunnen zijn die hersenziektes te behandelen door een verandering van de S-nitrosylering bij MEF2 te voorkomen. Een klein molecuul zou dat al kunnen. We hebben al diverse kandidaten daarvoor gevonden.” Opgepast. Zoals veel dingen in de wetenschap zal het nog wel even duren voor deze therapie ook werkelijk werkt, zo die er al komt. Onderzoekers, vooral Amerikaanse, zijn nogal eens overenthousiast.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.