Virus versterkt effect immuuntherapie bij borstkanker

Gecombineerde immuuntherapie succesvol tegen tripelnegatieve borstkanker

Marie-Claude Bourgeois en John Bell in hun lab (afb: univ. van Ottawa)

Het Maraba-virus versterkt de werking van immuuntherapie die gebruikt wordt om een muismodel van tripel negatieve borstkanker, de agressiefste borstkankersoort, te bestrijden. Gecombineerd met zogeheten controlepostremmers vergrootte het virus het percentage genezen muisjes aanzienlijk: van vrijwel 0 tot 60 à 90%.
Immuuntherapie is een behandeling die erop gericht is het eigen afweersysteem te (re)activeren tegen, bijvoorbeeld, kanker. Bij huid- of bloedkanker (leukemie) heeft dat veel succes maar vele andere kankersoorten zijn er immuun voor. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Ottawa (Can) twee immuuntherapieën gecombineerd: een zogeheten oncolytisch (‘kankersplijtend’) virus en die controlepostremmers (chekpoint inhibitors in het Engels). Ze gebruikten die aanpak bij een zeer agressieve en lastig behandelbare kankersoort, de al genoemde tripelnegatieve borstkanker.
“Het was verbazingwekkend te zien dat we de kanker in de meeste muizen konden genezen, zelfs in muismodellen die normaal erg resistent zijn voor immuunbehandeling”, zegt onderzoekster Marie-Claude Bourgeois-Daigneault. “We denken dat dat ook werkt bij menselijke kankers, maar dat moet natuurlijk nog wel eerst onderzocht worden.”
De onderzoekers gebruikten drie wat genoemd wordt muismodellen van tripel negatieve borstkanker. Alle drie waren niet gebaat bij de controlepostremmers, die normaal worden gebruikt om andere kankers te bestrijden. Het Maraba-virus schijnt zich te kunnen vermenigvuldigen in tumorcellen, waardoor het afweersysteem van de muisjes in werking wordt gezet. Het virus alleen heeft weinig effect op de overlevingskans van de muisjes.

Vervolgens keken de onderzoekers wat het effect is van een combinatie van die twee in muismodellen die de uitzaaiing van kanker nabootsen na een operatieve ingreep. 60 tot 90% van de muisjes genas door die combinatiebehandeling. Met de remmer alleen was dat 0%, met het virus alleen 20 tot 30%. In de combinatiebehandeling ging de virusbehandeling vooraf aan de remmerbehandeling.

Leger

Kankercellen zijn er over het algemeen erg bedreven in om zich schuil te houden voor de dodelijke tentakels van het afweersysteem. “Als een virus een kankercel besmet dan hijst die een grote rode vlag, waarna het afweersysteem actief wordt”, zegt hoogleraar John Cameron Bell, de ‘baas’ van Bourgeois. “In sommige kankers is dat niet genoeg. We ontdekten dat als je die controlepostremmers geeft na het virus, dit alle bellen van het afweersysteem doet rinkelen, dat vervolgens een groot leger richting kanker stuurt.”
Een recent klinisch onderzoek heeft bevestigd dat oncolytische virussen en controlepostremmers mogelijkheden hebben in de bestrijding van huidkanker (melanoom), maar dit is de eerste studie waaruit blijkt dat die behandeling ook bij borstkanker zou kunnen helpen. Er zijn overigens meer studies naar de effecten van deze gecombineerde aanpak op ook andere kankersoorten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.