Virus verbergt zich in bananengenoom

BananenWaar CRISPR al niet goed voor is. Virussen maken misbruik van de replicatiemachine van de gastheercellen omdat ze die zelf niet hebben, maar dat ze zo ‘listig’ zijn dat ze hun erfgoed verstoppen in het genoom van bananen had ik nog niet eerder gehoord. Dat schijnt zelfs bij veel bananen het geval te zijn die in Afrika worden gekweekt voor de consumptie. Onderzoekers gebruikten CRISPR om dat plantenvirus uit het bananengenoom te snijden en om de plant resistent voor dat streepvirus te maken. Een andere groep gebruikte die methode al eerder om Cavendishbananen, die over de hele wereld in supermarkten worden verkocht, resistent te maken tegen een schimmelziekte die een bedreiging vormt voor de commerciële productie van die populaire variant.
Het bananenstreepvirus verspreidt zich niet alleen via insecten, zoals de meeste plantenvirussen, maar verspreidt zich ook door zich in het genoom van de plantencellen te nestelen. In West-Afrika, waar bananen veel gegeten worden, zijn de meeste bananenbomen besmet met het virus (in het DNA, dus). Als de vruchtbomen worden getroffen door warmte en droogte, dan komt het virus tot leven, waardoor hele plantages eraan kunnen gaan. Daar is niets tegen te doen.

CRISPR

Onderzoekster Leena Tripathi van het internationale instituut voor de tropische landbouw in Kenia heeft CRISPR aangewend om het virale DNA uit het plantengenoom te knippen (van de variant Gonja Manjaya, althans). Ze wil nu virusvrije planten kweken. Ze gebruikt CRISPR ook om de bananenplant resistent te maken tegen het virus, zodat dat zich niet weer in het bananen-DNA kan nestelen. Of haar pogingen en/of resultaten ook wettelijk zijn toegestaan weet de onderzoekster nog niet.

Het schijnt dat de populaire Cavendishbanaan niet kan worden besmet met het virus, maar bepaalde schimmels kunnen wel verwoestend zijn voor deze variant. De, naar verluidt, overheerlijke bananensoort Gros Michel zou niet meer gekweekt kunnen worden vanwege aantasting door de schimmel Tropical Race 1.
De Cavendishbanaan is een steriele mutant, die alleen vermeerderd kan worden door klonen. Er valt dus niks te kruisen en, dus ook niet, resistent te maken.

Cavendish

Ook daar gebruiken onderzoekers CRISPR om de Cavendish resistent te maken tegen de schimmel, in dit geval Tropical Race 4. Een Australische onderzoeksgroep zou al zover zijn door aan het Cavendishgenoom een gen van een wilde bananensoort toe te voegen, maar omdat genvoedsel niet overal wordt geaccepteerd wordt deze variant nog niet commercieel gekweekt.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.